Skip Navigation






Βιογραφικό
Ηχογραφήσεις
Φωτογραφίες

Πατήστε εδώ για μεγέθυνση     Ο Παύλος Φορτωμάς γεννήθηκε στην Αθήνα. Διδάχτηκε τα πρώτα, πρακτικά μαθήματα Ψαλτικής, με επιμονή και αγάπη από τον πατέρα του Ευάγγελο, που και ο ίδιος ήταν ψάλτης και τα είχε βιώσει, γεννημένος στον Πύργο της Τήνου και μεγαλωμένος στη Σμύρνη.
     Μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής αρχίζει να διδάσκεται συστηματικά στα 9 του χρόνια, από τον Άρχοντα Μουσικοδιδάσκαλο του Οικ. Πατριαρχείου Θεοδόσιο Γεωργιάδη. Αφού ολοκληρώσει μια πολύχρονη θητεία μαζί του, συνεχίζει τις σπουδές του στο Ωδείο Αθηνών, με καθηγητές τους Ιωάννη Μαργαζιώτη και Σπυρίδωνα Περιστέρη.
     Ο ζήλος του όμως για τα βαθύτερα μυστικά της Βυζαντινής Μουσικής Τέχνης και η δίψα του για μάθηση, τον οδηγούν κοντά στον τελευταίο των Μεγάλων Διδασκάλων, ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟ ΣΤΑΝΙΤΣΑ, ο οποίος εχρημάτισε για πολλά χρόνια Άρχων Πρωτοψάλτης του Οικ. Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, από τον οποίο διδάσκεται και ολοκληρώνει τη μουσική του παιδεία, και συνεχίζει να εργάζεται μαζί του για όλα τα κατοπινά χρόνια.
     Αρκετά χρόνια μετά την εκδημία του Θρασυβούλου Στανίτσα, ο Παύλος Φορτωμάς μαθητεύει αυτή τη φορά κοντά στον διακεκριμένο Πρωτοψάλτη και Μουσικολόγο Εμμανουήλ Χατζημάρκο, από τον οποίο λαμβάνει Πτυχίο και Δίπλωμα Καθηγητού Μουσικής με βαθμό «Άριστα», έχοντας αποκομίσει και από αυτόν τον μεγάλο Δάσκαλο της Μουσικής πολλά γνωστικά εφόδια, συνδέεται δε έως και σήμερα μαζί του με στενή φιλία.

     Το 1984 ο Θρασύβουλος Στανίτσας τον παροτρύνει να ιδρύσει την Βυζαντινή Πατριαρχική Χορωδία του, αναγνωρίζοντάς τον και επίσημα σαν «συνεχιστή της πατριαρχικής παράδοσης» με μια επιστήθεια ιδιόγραφη αφιέρωσή του.
     Η Χορωδία που αποτελείται από 40 μόνιμα μέλη είναι ένα δώρισμα ακουστικής μάθησης, σε έκφραση και ακρίβεια, καθώς και βαθειάς ευαισθησίας και άρτιας κατάρτισης της Βυζαντινής Μουσικής Τέχνης.
     Ο Παύλος Φορτωμάς και η Χορωδία του έχουν γίνει παγκόσμια γνωστοί για τη συνέπεια του έργου τους στην συνέχιση της αυθεντικής Βυζαντινής Πατριαρχικής Μουσικής, τόσο στην πιστή καταγραφή όσο και στην αυστηρή εκτέλεσή της.
     Σκοπός του και διακαής πόθος του είναι να μεταφέρει αλλά και να μεταδώσει σε έννοια και σε γνώση το μεγαλείο και το άφθαρτο των ακουσμάτων της Βυζαντινής Πατριαρχικής Υμνωδίας, σε όλη την Ελλάδα και προ πάντων στους νέους, και ακόμα σε όλους τους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και τους ξένους. Παράλληλα ασχολείται και με τα δημοτικά παραδοσιακά τραγούδια της πατρίδας μας, τα οποία μεταφέρει μουσικά από την ευρωπαϊκή τους γραφή στην βυζαντινή, γνωστά ως «Βυζαντινοτράγουδα».
     Έχει επισκεφθεί και ψάλλει σε πολλά μέρη της Ελλάδος, όπως την Πάρο, την Ύδρα, τα Ιωάννινα, τη Βυτίνα, την Κρήτη, τη Λειβαδιά, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τη Λαμία, τον Μυστρά, τη Μυτιλήνη, την Αταλάντη, την Αρτέμιδα, τον Ασπρόπυργο, κ.α.
     Επίσης έχει επισκεφθεί επίσημα προσκεκλημένος από την Ελληνική Πρεσβεία στις Η.Π.Α., την Ιερά Μονή Κύκκου στην Κύπρο, και από την Κυβέρνηση της Μάλτας, γνωρίζοντας πάντοτε την ίδια αμεσότητα και παραδοχή στην πλήρη απόδοση της Βυζαντινής Πατριαρχικής Μουσικής.
     Στην Αθήνα, όπου ο Παύλος Φορτωμάς γεννήθηκε και μεγάλωσε, έχει εμφανισθεί με τη Χορωδία του στην αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», στην Αρχαιολογική Εταιρεία, στην Εστία Ν. Σμύρνης καθώς και στην Αίθουσα της Λυρικής Σκηνής, τα Χριστούγεννα του 1988. Επίσης, στην ΕΡΑ1, παρουσίαζε για δυο χρόνια ημίωρη εκπομπή με Βυζαντινούς Ύμνους. Στη δε ΕΡΤ2 για πολλά χρόνια παρουσίαζε με τη Χορωδία του Βυζ. Ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια, σε σειρά εκπομπών με μεγάλη δεκτικότητα και ακροαματικότητα.
     Ακόμα, έχει ηχογραφήσει Εκκλ. Υμνους και Ακολουθίες σε πάνω από 35 κασέττες και CDs.
     Ο Παύλος Φορτωμάς, έχει επίσης ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων Βυζαντινής Μουσικής. Έχει εκδόσει το θεωρητικό βιβλίο υπό τον τίτλο «Είσοδος στη Βυζαντινή Μουσική», καθώς επίσης και μια σειρά βιβλίων Βυζ. Μουσικής, αρχίζοντας με το Επτάτομο Μουσικό Εορτολόγιο που περιέχει τις Ακολουθίες των Δεσποτο-Θεομητορικών Εορτών και των Εορτών των Αγίων του έτους και συνεχίζοντας με την «Θεία Λειτουργία», την «Βυζαντινή Μεγάλη Εβδομάδα», τον «Όρθρο», τον «Εσπερινό», και εκδίδοντας πρόσφατα το «Βυζαντινό Τριώδιο» που περιέχει ύμνους της περιόδου της Μ. Τεσσαρακοστής. Επίκειται η έκδοση του «Πεντηκοσταρίου», ολοκληρώνοντας έτσι τη σειρά των βιβλίων του, όλα σύμφωνα με την παράδοση της γνήσιας Πατριαρχικής Υμνωδίας.
     Ο Παύλος Φορτωμάς έχει κατ’ επανάληψη βραβευθεί με πολλές τιμητικές διακρίσεις κατά τη διάρκεια της άοκνης και ευσυνείδητης εκτέλεσης του έργου του. Ενδεικτικά:

  • Δίπλωμα και μετάλλιο για τα 2300 του Δήμου της Θεσσαλονίκης.
  • Έχει τιμηθεί με τον 1ο Βραβείο και μετάλλιο, μετά χρηματικού επάθλου της Α΄ Πανελλήνιας Διαγωνιστικής Συνάντησης Βυζ. Χορωδιών του Δήμου Λειβαδιάς το 1987, με κριτική επιτροπή απαρτιζόμενη από τους Χαρίλαο Ταλιαδώρο, Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κων/πόλεως, Εμμανουήλ Χατζημάρκο, Πρωτοψάλτη και Μουσικολόγο, Χρήστο Χατζηνικολάου, Πρωτοψάλτη και Επίτιμο Πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Ιεροψαλτών «Ρωμανός ο Μελωδός και Ιωάννης ο Δαμασκηνός», και Κ. Γεωργακόπουλο, Πρωτοψάλτη και Καθηγητή Μουσικής.
  • Βράβευση το 1990 με το, από τον Ακαδημαϊκό Βάσο Φαληρέα, ειδικό μετάλλιο της Ιατρολογοτεχνικής Στέγης όπου βραβεύτηκαν επίσης άλλοι 17 εξέχοντες Έλληνες όπως η κα Ιωάννα Τσάτσου, ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μιχαήλ Στασινόπουλος, καθηγητές πανεπιστημίων, συγγραφείς κ.α. για την πνευματική και κοινωνική τους προσφορά.
  • Τιμητικό Δίπλωμα «Ιεροψαλτικού Έτους 1992» από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο και την Υπουργό Πολιτισμού κα Άννα Ψαρούδα – Μπενάκη.

     Το 1994 ο Παύλος Φορτωμάς ίδρυσε το πρώτο εκκλησιαστικό πολυκατάστημα υπό την επωνυμία «ΑΙΝΟΣ ΚΑΙ ΥΜΝΟΣ» που διαθέτει εκκλησιαστικά είδη, ιερά σκεύη, εκκλησιαστικά και θρησκευτικά βιβλία, κασέτες και CDs Βυζαντινής Μουσικής κ.α. Ο χώρος αυτός, εκτός από την πρακτική του ιδιότητα σαν κατάστημα, είναι και μια ανάσα ψυχής, πέρα από την πεζότητα και τις βοές του δρόμου.
     Η προσωπικότητα, το κύρος και η συνέπεια της προσφοράς του Παύλου Φορτωμά στην εκτέλεση της Βυζαντινής Πατριαρχικής Μουσικής, τον κατατάσσουν ανάμεσα στους πρώτους και μοναδικούς συνεχιστές της Ελληνικής και γνήσιας παράδοσής μας. Τον Οκτώβριο του 2009 ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας ο Β’ μέσω του εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλιουπόλεως κ.κ. Θεοδώρου απένειμε ενσφράγιστον Πατριαρχικόν Σιγίλλιον στον Παύλο Φορτωμά αναγνωρίζοντας του την αξία και την προσφορά του στην Εκκλησία μας και τον έχρισε Αρχοντα Πρωτοψάλτη του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας..
     Στο απόγειο της εμπειρίας και της γνώσης του, ο Παύλος Φορτωμάς υπηρετεί σήμερα ως Πρωτοψάλτης του Ι. Ν. Αγίου Ανδρέου Άνω Πατησίων Αθηνών και είναι διαθέσιμος να διδάξει οποιονδήποτε θελήσει να διδαχθεί συστηματικά και να διεισδύσει στα βαθύτερα μυστικά της Βυζαντινής Μουσικής Τέχνης. Για σχετικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνούν με τον κ. Παύλο Φορτωμά στο τηλέφωνο (+30) 210 5243740 ή στην ηλεκτρονική διέθυνση pavlosfortomas@gmail.com .

Επισκέψεις: 5549 Χρήστες συνδεδεμένοι: 5
PHP Counter v1.3 © Midnight Fun 2024
1